مُعَوِّذ بن عَفْراء
مُعَوِّذ ، مُعاذ و عَوف از اصحابِ رسول اکرم (ص) هستند که به نامِ مادرشان عَفْراء معروفند . پدرِ آنان حارِث بن رِفاعَه میباشد . عَوف از کسانی است که قبل از پیمانِ عَقَبَه اوّل ، در مکّه به حضور ِرسول خدا(ص) رسیده و اسلام آوَرْد . مُعاذ و عَوف ، در پیمانهای عَقَبَه اوّل و دوّم و مُعَوِّذ در پیمانِ عَقَبَه دوّم حاضر و با پیامبر اسلام(ص) پیمان بستند .هر سه برادرگوش به فرمانِ آنحضرت در غَزْوَه بَدْرْ شرکت داشتند .
اَبو جَهْلْ در جنگ بَدْرْ با ضَرْ بَه شمشیرِ مُعاذ بن عَمْرو جَموح ساقِ پای خود را از دست داده و نقشِ زمین شد . مُعَوِّذ بن عَفْراء در حالِ عبور اَبو جَهْلْ را دید و با ضَرْبَهای سنگین او را به شدّت زخمی کرد . پساز آن عَبْدالله بن مَسْعُود که بر اَبو جَهْلْ میگذشت ، سَرِ وی را از بدن جدا ساخته و نزدِ پیامبر خدا(ص) بُرْد .
عَوف و مُعَوِّذ در نبرد بَدْرْ شجاعانه جنگیدند تا شهید شدند . مُعاذ در نبردهای اُحُد ، خَنْدَق و دیگر غَزَوات نیز شرکت داشت .
نقل است که عَوف بن حارِث (عَفْراء) ، خِطاب به رسول خاتم(ص) عرض کرد : ای پیامبر (ص) ! چه کاری خداوند را از بندهاش به خنده میآوَرَد ؟ پیامبر (ص) فرمودند : دستِ برهنه را در میانِ دشمن فرو بردن . عَوف زرهی را که بر تن داشت از بدن خارج کرده و سپس بدونِ زره آنقدر جنگید تا به شهادت رسید .
منبع: سیمای صدر اسلام، علی شهبازی، 1392، سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران
1- تاریخ پیامبر اسلام ، ص 143 .
2- تاریخ پیامبر اسلام ، ص 212 .